Peter Jánošík /Nenápadná väzba/ 29.11-29.12.2018

XII. výstava v projektových priestoroch Display BSC predstavuje štiavničana Petra Jánošíka, absolventa Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, Ateliéru mal+by Klaudie Kosziba. Autor vystavuje zástupné práce v médiu maľba, kresba a objekt.
Jánošík uvažuje v maľbe o tradícii z ktorej vychádza, vedome ju v koncovke adjustácie a prezentácie spochybňuje. Napichnúť obraz na surové kovové osi, poškodiť pracne vybudovanú maliarsku kompozíciu a statickým performatívnym gestom poprieť hodiny strávené v ateliéri, musí niečo znamenať. Medzi zobrazovaným motívom a prezentovaným objektom cítiť priamu vnútornú väzbu. Strom prerastajúci kovový plot verzus maľba stromu „prerastajúca kovový etažér“. Cielená stigmatizácia či ukrižovanie plátna je sofistikovanou provokáciou všetkým tradicionalistom vešajúcim oleje a akryly vo vodováhe na výšku očí. U nenápadného autora je meditácia nad stavom maľovaného obrazu v mediálnej dobe malou tichou lokálnou revolúciou.
Výstava je súčasťou ročnej dramaturgie centra Banská Stanica, ktoré z verejných zdrojov finančne podporil Fond na podporu umenia.


V súvislosti s komponovanou výstavnou situáciou musíme spomenúť Jánošíkov pražský, krátky štúdijný pobyt. Poetika kafkovho mesta so silnou ilustrátorskou scénou ale aj autorova priznaná fascinácia prácami Františka Skálu aj tu v malých detailoch a dozvukoch nachádzajú svoje nenápadné väzby.
Kovové autorské stojany sú priestorovými kresbami objavujúcimi sa v rôznych modifikáciách, zjednodušených formách aj na ploche papiera.
Výstava, rozsahom malá je ukážkou ako Jánošík uvažuje nie len o tvorbe ale aj o prezentácii. Nie je to vešanie obrazov na stenu ale komponovanie situácií, navodzovanie nálady, tónovanie atmosféry. Aj najmenšie detaily ako rozsypaná sadza (z vlastného domu?) pod nevypálenou keramikou je odkazom na región, na materialitu aj na vnútornú väzbu procesu pálenia. Pálenia dreva, ktoré je vo vzduchu v zimnom období, tých sadzí, ktoré sú premiešané s ostrým vzduchom ktorý dýchame, ktoré môžu byť v komíne, rovnako aj v galérii na ploche bieleho papiera v podobe uhlíkovej alebo grafitovej kresby.

Peter Jánošík (1988) sa narodil v Banskej Štiavnice, kam sa po absolvovaní vysokoškolského štúdia vrátil. Medzi rokmi 2010-2013 študoval voľnú grafiku na VŠVU Bratislava u prof. Jančoviča, následne strávil 2 roky na Akademii výtvarných umění v Prahe v ateliéri prof. Lindovského. Magisterský titul obhájil v Ateliéri mal+by pod vedením Klaudie Kosziba na VŠVU Bratislava v lete 2015. Od septembra 2016 pôsobí ako stredoškolský učiteľ na Strednej priemyselnej škole Samuela Mikovíniho v Banskej Štiavnici, kde učí reštaurovanie knihy a knižnú väzbu. Popri učení, reštaurovaní kníh a rekonštrukcii domu sa venuje tvorbe, najmä kresbe a maľbe.

BANSKÁ ST A NICA  novinky  Display bsc  archív 
29. nov. 2018