Eva Škrovinová / rezidencia / marec 2022


*BSC: S akým plánom si prišla na rezidenciu, čomu si sa počas nej venovala? *

EŠ: Môj marcový plán pre Banskú Štiavnicu mal niekoľko úrovní, tá najdôležitejšia bola osobná. Chcela som byť so sebou, poriadne sa v sebe pohrabať, rozobrať sa a spätne poskladať s inou štrukturou, veľa pracovať, doslova sa prepracovať a znovu si nastaviť hranice aj režim. Či to malo zmysel ukáže čas.
Zhrnutie rezidencie v číslach by vyzeralo nasledovne: vyrobila som 46 máp pre novú knihu (vychádza v Edicii N) a navrhla dizajn ďalších dvoch kníh, podarilo sa mi päť celkom slušných novinových tituliek (český Deník N), plus nejaká dtp práca. V grafickej dielni som vytlačila za asistencie Svätopluka sériu experimentálnych grafík, jednu väčšiu maľbu, pripravila tlač dvoch veľkoformátových grafík na textil. Popri tom vznikalo množstvo pokusov, testov, materiálových aj technických skíc… a do toho som sa intenzívne po dlhšej dobe rozkreslila. Domov si veziem pár vecí, na ktoré som fakt hrdá.

Čím je pre teba čas v rezidenčnom ateliéri na inom (cudzom) mieste odlišný než práca v domovskom prostredí?

V novom prázdnom priestore, nemusím upratovať ani nič premiestňovať. Len ho zabývať a zaplniť. Štiavnica ako lokácia nie je pre mňa cudzia. Na rezidencii som tu už druhý krát a s mestom mám spojených aj veľa spomienok na dospievanie.

Ako by si na záver pobytu charakterizovala rezidenciu Banská Stanica, čo prípadne považuješ za jej špecifika?

Som veľký pragmatik, takže za mňa je špecifická odľahlosť. Keď si to človek dobre nastaví v hlave, nepotrebuje mesiac odchádzať a splynie s prostredím. Diskonfort z malého mesta začne byť príjemný. Prestaneš byť „rozmlsaný“, vieš zaimprovizovať tak s materiálom pre vlastnú tvorbu ako aj s miestnou gastronómiou…

Ak by si mala z celého pobytu v Štiavnici vybrať len jednu zástupnú fotografiu, jeden konkrétny zážitok, jeden pocit ktorý by to bol a prečo?

Vyberám melancholickú fotku z mobilu. Slnko vraj pomáha vytvárať serotonín a ja som sa ho snažila vyhľadávať na každodenných prechádzkach, ktoré vyvažovali môj pracovný čas. Pohyb do strmých kopcov, ako do toho smerom na Glanzenberg, človeka príjemne unaví, dá ho do pohybu, aktivuje potrebnú dávku endorfínov.

BANSKÁ ST A NICA  novinky  rezidencie 
01. mar. 2022