Hole in Flag: Svätopluk Mikyta / 16.2.-6.4.2018/ ITO, Stuttgart, Nemecko

Výstava Svätopluka Mikytu s názvom Hole in Flag v „Priestore ITO“ v Stuttgart chce narušiť kontemplatívnosť tohto malého projektového priestoru. Ako hovorí autor „Chcem nájazdom z „barbarského východu“ vniesť nepokoj do priestoru, kde sa dáva dôraz na stálosť a istoty.“ Práce na papieri z cyklu autorských tzv. pretlačí predstavujú východoeurópsku komplikovanosť, nestálosť, premenlivosť, intuitívnosť, divokosť a nedokončenosť – permanentnú transformáciu. Výstava sa zameriava na posledné obdobie autora, ktorý od roku 2014 pracuje kontinuálne na grafickej sérii s úplným popretím sofistikovaných grafických postupov. Linorez, monotypia, maľba, frotáž ale aj “grafika” písacieho stroja a vlastné autorské techniky sa tu stretávajú v mnohých vrstvách na jednej ploche.
Symbolicky je výstava „návratom“ Mikytu do mesta, kde má intenzívne kontakty ešte z vysokoškolských čias. Práve tu, na Akademie der Bildenden Kunste v Ateliéri Freie Grafik und Malerei prof. Wolfganga Gäfgena študoval medzi rokmi 1995-1997. Do mesta sa odvtedy pravidelne vracia.
Realizujeme s finančnou podporou z Fondu na podporu umenia.


ITO je slovo, ktoré má v Japonsku viac významov. Je to „cesta“ „smerovanie“ ale aj „niť“. „Projektraum ITO“ vznikol v roku 2015 na základe osobnej zainteresovanosti jeho dvoch iniciátorov: vizuálneho umelca Petra Gransera a Beatrice Theil ktorí sa po niekoľkých cestách po Ázii (Japonsko, Čína, Taiwan) rozhodli vytvoriť v mestskej štruktúre priestor na spomalenie a istú formu kontemplácie. ITO je komorným výstavným priestorom s jasnou dramaturgiou a okruhom návštevníkov.

BANSKÁ ST A NICA  novinky  archív 
01. feb. 2018