9 a 1/2 / Cyril Blažo a Martin Kochan / výstava 19.december 2015-28.február 2016 / Next Apache

Dvojicu Blažo – Kochan sme na jar 2015 pozvali do Banskej Štiavnice. S kovovými plechmi v igelitke sa túlali po meste, po výčapoch-puboch, pizzeriach. Priamo na mieste vznikal pub art do kovových matríc, ktoré premiérovo predstavíme v Bratislave. Výstava 9 a 1/2 na stenách kaviarne je predajná (k dispozícii sú v poradí III. listy z malého nákladu IV, ktoré sú zarámované v dubových rámoch). Kúpou grafiky priamo podporíte naše fungovanie v priestore Banskej St a nice a ďalšie projekty, ktoré pripravujeme v roku 2016.


9 a 1/2 nie je numerickým kódom ani neodkazuje na žiadne historické súvislosti. Je to výsledný počet zrealizovaných grafík, ktoré vznikli počas rezidenčného pobytu autorskej dvojice Cyril Blažo a Martin Kochan v dielni Banskej St a nice v Banskej Štiavnici na jar roku 2015. Grafiky nadväzujú na špecifický autorský rituál kreslenia v krčmách a výčapoch, ktoré Blažo s Kochanom praktikujú už niekoľko rokov /tzv. Pub Art. Počas štiavnického pobytu zamenili ceruzky za oceľové ihly a papiere za
zinkové platne. Spontánnosť komentovania už predtlačeného fotomateriálu vystriedala radikálna kresba do “materiálu”. Úpadkovú estetiku, odkazy na globálne i lokálne špecifiká, vizuálne prepisy ikonických postáv z dejín umenia či korporátneho dizajnu dopĺňa ich typický zmysel pre nadsázku a humor. Každú z grafík je možné podrobiť výkladu a podľa jednotlivých atribútov rozpitvať do detailov. Da Vinci topiaci sa v uhorkovej polievke, dlhovlasá kurátorka Zuzana, Milena z čokolády, pražská šunka, vykračujúci permoník, dievča z drogérie atď…stačí opýtať sa autorov.

BANSKÁ ST A NICA  news 
Tue 08 Dec 2015